Куликівська РДА
Анонси





















Назад

Як не допустити захворювання на ботулізм?

За даними Держпродспоживслужби санітарно-епідемічна ситуація на сьогодні в країні залишається напруженою та нестабільною. З початку цього року працівники Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 79 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 941 особа, з них 750 дітей (79,7 %).

Також розслідувано 49 випадків захворювань на ботулізм, серед яких 33 пов’язані із вживанням рибної продукції промислового виробництва, придбаної у торгівельній мережі. П’ятеро постраждалих померло (Донецька, Черкаська, Сумська, Полтавська області, по м. Київ – 1), померлому мешканцю м. Одеса попередній діагноз «ботулізм» знято. За результатами епідеміологічного розслідування випадків захворювання на ботулізм серед киян встановлено, що виробником рибної продукції, яка реалізувалась гіпермаркетом «Караван» та супермаркетом «Мегамаркет» є ФОП Меркулов А.В., а постачальником є ТОВ «ЧУДО-ЮДО» м. Світловодськ Кропивницької області.

У ході санітарно – епідеміологічних розслідувань причин та умов, що призвели до виникнення і поширення інфекційних хвороб встановлено, що основними причинами, які сприяли виникненню спалахів та харчових отруєнь, були грубі порушення санітарного законодавства, а саме: технології приготування страв, термінів та температурного режиму при зберіганні сировини та готової продукції, дезінфекційного режиму, правил особистої гігієни особами, які брали участь у приготуванні страв, недотримання товарного сусідства при зберіганні харчових продуктів, порушення термінів проходження медичних оглядів працівниками та придбання продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі.

Спеціалісти управління Держпродспоживслужби у Куликівському районі взяли участь у відвідуванні підконтрольних об’єктів та провели роз’яснювальну роботу з питань профілактики ГКІ та захворюваності на ботулізм.

У Куликівському районі епідемічна ситуація по гострим кишковим інфекціям також залишається напруженою. За даними Куликівського районного лабораторного відділення Ніжинського міськрайонного відділу за підсумками липня 2017 року у Куликівському районі зареєстровано 13 випадків серед кишкової групи інфекцій, інтенсивний показник 76,4 на 100 тисяч населення, що вище на 38,4 % у порівнянні з аналогічним періодом 2016 року (8 випадків, інтенсивний показник 45,1 на 100 тисяч населення). Із 13 випадків захворіло 7 дітей, що становить 58,3 % (з них 4 – неорганізована група).

У Чернігівській області щорічно в побуті реєструються випадки захворювання ботулізмом. Всі випадки захворювань пов’язані зі споживанням продуктів харчування, виготовлених у домашніх умовах, а саме: консервованих м’ясопродуктів, грибів, риби сушеної, в’яленої та копченої. На початку 2017 року вже зареєстровані 3 випадки захворювань на ботулізм в селі Роїще Чернігівського району. Випадки пов’язані зі споживанням консервів домашнього приготування.

Для інформації

Ботулізм – це дуже небезпечне харчове отруєння. Воно виникає при вживанні продуктів, що містять ботулотоксин. Ботулотоксин - один з найсильніших серед відомих токсинів, що блокує нервову функцію і призводить до дихального і скелетно-м'язового паралічу. Найчастіше ботулотоксин виділяють з в’яленої риби, м’ясних консервованих продуктів (паштети, тушковані м’ясопродукти), консервованих грибів та овочевих салатів домашнього виготовлення. Також слід відмітити, що збудник ботулізму часто розмножується у продуктах гніздами, тому при вживанні одного продукту кількома особами захворювання може виникати не у всіх, а тому, кому «пощастить».

За даними наукових досліджень окремі типи збудника можуть розмножуватись при температурі від +5 до 550С, тобто це можливо навіть у побутовому холодильнику.

Клінічна картина захворювання залежить у першу чергу не від типу збудника, а від кількості токсину, що потрапив в організм і вчасного введення антитоксичної сироватки, тому у будь-якому випадку підозри на ботулізм необхідно негайно звертатися за медичною допомогою. Латентний період коливається від 2-4 годин до 2-4 діб і більше. Переважно він становить 12-24 годин. Перебіг захворювання поступовий. Особливістю захворювання є різноманітність клінічних проявів, проте є три найтиповіші варіанти його розвитку – диспепсичний синдром, розлад зору (диплопія, сітка перед очима, мерехтіння), іноді порушення дихання.

Для недопущення розмноження збудника в харчових продуктах слід дотримуватись наступних правил:

• Мікроб чутливий до кислого середовища. Його життєдіяльність надійно затримується за рН 3,8-4,5.

• Збудник не розмножується в сухих продуктах. Кухонна сіль за концентрації 6-7% у водній фазі гальмує розвиток збудника, а понад 10% - зовсім пригнічує розвиток і токсиноутворення.

• Отруєння пов’язані з вживанням солоної риби пов’язані з тим, що токсиноутворення відбулося до моменту посолу або нерівномірним розподілом солі.

• Цукор при концентрації у водній фазі 47-50% також пригнічує життєдіяльність мікробу. В таких продуктах, як джеми, повидло та варення при достатній кількості цукру неможливе утворення токсину, за виключенням цілих консервованих фруктів, в яких кількість цукру може бути недостатньою.

Слід зазначити, що токсиноутворення відбувається у досить короткий проміжок часу 12-24 годин. Руйнується ботулотоксин при кип’ятінні протягом 15 хвилин, за температури 800С – протягом 30 хвилин.

Під час виготовлення продукції необхідно ретельно очищувати сировину від забруднень, які можуть містити спори клостридій, в т.ч. від плісняви, яка поглинає кисень та створює більш сприятливі умови для розмноження бактерій. Ретельно стерилізувати посуд, спеції та саму продукцію.

Ні в якому випадку не купуйте консервні продукти домашнього приготування та не вживайте їх без попередньої достатньої термічної обробки. Краще надавайте перевагу продуктам промислового виробництва.

З метою попередження харчових отруєнь радимо Вам:

- не брати в дорогу та на відпочинок продукти, що швидко псуються;

- продукти, що швидко псуються, слід зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх реалізації;

- ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням.

- залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;

- сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремим розробним інвентарем;

- захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх в закритому посуді;

- не купувати продукти харчування на стихійних ринках з рук у приватних осіб.

У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювання, пронос тощо) не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників!

За матеріалами Куликівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Чернігівській області

Назад



15 Серпня 2017 14:27
07 Серпня 2017 16:48
04 Серпня 2017 15:34
01 Серпня 2017 15:40
18 Липня 2017 11:56
11 Липня 2017 10:49
11 Липня 2017 10:43
06 Липня 2017 10:33
29 Червня 2017 11:31
29 Червня 2017 09:13
26 Червня 2017 15:50
21 Червня 2017 15:48